Monday, January 31, 2011

~ ApAm Oh aPaM ~

Tengok org buat nak gak cuba kan?? Tak peduli w'pun bahan2 tak cukup hentam jerrrr..janji jadi & sodap hahaha....Tapi tak banyak mana pun permulaan mesti la....kan??kan??Dulu masa belum ada gugurl rajin angah buat kek..kuih tak yah cakap la...Tapi semenjak ada gugurl nie parah sikit..Korang pun paham kan kalau ada budak kecik macam mana...tul tak???
angah dpt nie pun dari resepi beita...Alhamdulilla tak kedekut dia kongsikan resepinya pada angah..Thanks beita..kongsi2
ini pic from bieta dari FB apa pun thanks ye bieta..memang best... and mantop..

Lepas bieta kongsi2 resepi ngan angah... sempat lagi semalam bersilat kat dapur..Tapi yg kelakarnya dah la..acuan tuk letak apam nie tak ada..Angah pun pakai la..bekas gugurl...ala bekas tempat letak susu tue korang mesti tahu nyer....Kata ingin mencuba kan???kan???.
So ngan sepuluh jari yg angah ada..angah pun cuba la buat macam beita buat...Mcm bieta buat seperti gambar di atas comel2 jer... cute kalau tengok 
tapi angah punya kuih lebih kurang saiz dia macam saiz muffin la...Kata tak ada acuan so tue pun jadi la..kan?kan??Korang nak tengok tak rupa angah buat apam dot..dot nie...
Ini la rupa apam yg angah buat semalam...

Kelakar memang kelakar dalam resepi kena letak ovellate tapi cari punya cari tak ada org tue kata dah habis...
angah tukarkan kepada soda...Lebih kurang sama jer...sedap gak...Perwarna angah beli 2 jenis jer...Oren & hijau..Yg merah angah guna pati Ros & kuning angah guna pati jagung kebetulan pati2 tue ada kat rumah so...apa lagi guna jer la kan??
Macam2 hal masa buat kuih apam dot..dot nie... alhamdulilla gugurl suka dia kata "dap..antikkkkkkk" hehehe kesian angah ngan hubby dapat makan 1 jer yg ketiga2 semua si gugurl bedal..hahaha....
Suka betul dia makan....Tak pe nanti angah buat lagi kasi ubah2 ok...hehehe
Ngam2 jer budget angah buat...tujuan pun memang nak buat 4 cup jer...Kepada bieta terima kasih ye kongsi resepiiii...
Next time angah tulis kan sekali ngan resepinya ok... Tungguuuu...

p/s: Sampai hubby kata kuih bau wangi..makan pun sedap...Tapi rupa dia dah macam penyakit denggi & cikukunya..Sebab apa angah tanya dia...hubby kata sebab dot..dot.. tue la..hahahaha....
Rupa macam tue dia kata cikukunya..& denggi isk..isk..isk...
Tapi hubby puji dia kata sedapppp next time leh buat lagi..Wow kembang kuncup la..hehehehe....


29 Budak comei:

eT said...

haa...cantik apam tuh...colorful lagik..
meh pos sini nk rasa...hehe

~ PIJA ~ said...

1st time tgk apam kalerful mcm nih..hihii

nisa said...

sekarang ni trendla org buat apam dot2 ni..ari tu g kenduri satu makcik tu, makcik tu siap buat antaran sekali..hihi..comel!

nisa said...

sekarang ni trendla org buat apam dot2 ni..ari tu g kenduri satu makcik tu, makcik tu siap buat antaran sekali..hihi..comel!

Laiciberry....a.k.a Bieta said...

hehehe lawa je apam angah...nnti leh ubah lg tu...rupa da ade..cuma nk letak dlm bekas kecik2 tu je lg....

Laiciberry....a.k.a Bieta said...

ha jd pun apam angah...nmpk menarik jer...bole blaja lg tu angah...

Rinna said...

bravo! angah berjaya wat apam yang cantik.. dan hubby puji lagik curlast..la..lain kali wat lebih ekk..ajak akak makan sekali yer.. :)

OLick SyaSya said...

makk aii...sedap nye tgk apam2 nie..
sya2 mmg suke makan apam..kalo g pasar malam kompom belik 2 ,3 bungkus..stok makan smp 12am..hahaha

Encik MamaT said...

hehee... leh bg nama apam denggi kot.. hehe... sori.. gurau je... hehe...

nampak menarik.. mcm cendawan dalam cite katun.. hehe

Cma Shiema said...

rajinnyer angah..
cantik apam tu..
kalo angah buat lg meh anto kat cma meh..~

kakchik@ella said...

comel la apam ni angah. mcm angah jugak. hihi ..

ieda said...

wow sedapp dikk .. pandai angah buat erkk .. huhuh akak bab2 apam nie fale sokmo huhuhu

makdara TERdiva said...

wowwwwwwwwwwww! kompom sedap!

utk 2011 ni, MDT lum asah skill memasak lg..

tungguuuuuuuu

velasrizal said...

wah nampknya menyelerakan..

Jom Register Dengan HeartBeat !

velasrizal said...

wah nampknya menyelerakan..

Jom Register Dengan HeartBeat !

munna said...

alahai comelnya kuih apam dot dot ni...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

wah comel betul apam dia

Zura said...

siap ade corak polka dot lg..hihi..comey je tgk...

kakcik said...

Pandai pun Angah buat apam... mintak sikit. :)

C.I.N.T.A said...

haah comei kan apam yang angah wat.. anta la skit kat blok A2

Cikmin said...

adehhh...kenapa lah tak berjangkit lagi penyakit nak dotdot kan apam ni.. :P

white rose said...

org kata, jangan pndang pada rupa...
rasai dlu, baru tau...

miahahaha...

E.d.Y said...

xpernah nampak apam warna warni macam tu...mesti syg nak makan..huhu

Shaheila Malek said...

Cantik apam tu..polka dot... ^^

Mama Kembar 3 said...

eh cute laa apam tuh, bak sini skit hehehe

Suhami Ahmad said...

Apam ni kono chicken pop...hihi...tapi macam best yo tu

gigi rongak said...

comel lak apam tu.haha..nak sikit

SHIMA said...

sedapnyaa...nak sikit...ok la tu angah,kreatip...

el said...

comey nye apom pakadot angah...
:)
rajin no..el skrg dah x larat nak buat tgu nak banak je ni huhuhu

Related Posts with Thumbnails