Saturday, January 8, 2011

~ PErTua LemButKan DaGing ~

Korang biasa masak daging tak?? tak kiralah daging apa?? sup ke?? kicap ke?? sambal ke?? paprik ke?? merah ke?? apa2 la... yg berkenaan daging la... ermmm 
meh sini angah nak bagi pertua nie meh la....


Korang mesti kena rebus dulu.....Sebelum nak guna daging kan?? tapi kalau nak mudah korang gi kedai ke? pasar ke?? minta la daging batang pinang.. kan mudahhhhh hehehehee
Mana yg beli bahagian lain tue macam tulang ke? macam nie la petua bagi lembutkan daging..


kalau nak rebus biasa org letak benda nie bagi melembutkan kan?? 

korang bukan leh guna garfu malah korang leh guna baking power gak tau...jgn letak banyak

yg ini angah baru tahu korang just letak ikut sukatan daging berapa banyak korang masak la...

Semua pertua2 nie mamang mujarab tak caya try lah...

p/s: nak bawa anakku ke putrajaya la.. hari ini jalan2 hehehe


18 Budak comei:

ciK mOt ©™ said...

eh leh guna cekelat hacks ek???

alinac lover said...

bagus petua ni

deqlis said...

tq angah,..
tulaa lama tui baru daging nak empuk.. deqlis ni tak mkn daging ..tp sejak kahwin kena laa masak kan utk en hb..jadi mmg petua2x bab daging nie i failed...

ingat nk bli pressure cooker jer..

nnti klu tiba nak masak daging...deqlis try salah satu petua angah nie..
tq...

zulkbo said...

salam..
biar betul..
letak gula2 hacks?
tak biasa dengar lagi..
petua orang lama,gunakan
akar pokok pandan..

εїз Cik Fasya εїз said...

yeke angah..wah,bole apply neh..

ri tu fasya lupa da..tgk lam tv..dia ckp letak ape ntah nk bg lembut daging..tp kn angah,taruk hacks,xjadi wase pelik ke ngn daging tu?

velasrizal said...

mesti sonok bdk2 tu angah bwk jln2

Wang Hantaran Mengikut Tahap Akademik ?

sarah-najwan said...

tq info..
tapi akak beli daging
jrg yg liat sebab akak potong lintang urat
terus goreng cam biasa..

goreng daging pom sodap arini...

yott said...

ada jgk guna daun betik..
tp yg emak sy slalu buat guna garfu..:)

kakchik@ella said...

Angah .. petua pr1, letak sudu atau garfu kakchik penah cuba. yg len2 tu tak penah lagi. hihi ..

BIONIC WOMEN said...

oooo..boleh letak gula hacks ker????/
xder rasa lain ker daging itu nnti???hehe

Daleela said...

angah.. betullah.. sudu tu memang selalu cuba.. oo hacks pon leh letak eh...tq yek..

noreed said...

macam tu rupanya :)

Cma Shiema said...

cma selalu nk lembutkan daging rebus skali ngan garfu..
petua2 lain tu belom cuba lg..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

eeemmmm ade satu lagi petuanya...

selalunya kalau masak daging ni aku guna pressure coker.... Alahhhaiii periuk tekanan tinggi...

sekejap aje dah empok daging tu lebih kurang 10 ninit dah empuk betul dahhh...

C.I.N.T.A said...

thanks angah sbb bagi petua.. nak cube laa... anyway selalu angah pegi pasar mane yer??

Fiqas said...

sebelum ni guna sadu@garpu je...boleh try nih..

Ogy said...

letak hacks??? tak pengaruhi rs daging tu nnti ke? huhuhu
pestime dgr nih..

Rinna said...

Bagus petua2 yg angah bagi.. gula hacks pun boleh yer..baru tau..hehehe

Related Posts with Thumbnails