Monday, January 17, 2011

~ SaNtAn SeGar ~

Semalam tengah layan tv3 tetiba angah teringat kisah last week..
Seorang pengguna tengah mengadu pada ADUAN RAKYAT berkenaan ngan santan segar..
Kesinambungannya semalam....Setelah di selidik punya selidik oleh jabatan berkenaan memang betul santan segar bukan sahaja mereka campur air malah mereka telah memasukkan something ke dalam santan tersebut....
Santan...
Malah tujuan mereka buat begitu kerana utk memekatkan lagi santan & senang cerita nak cepat untung laaaa...Bukan hanya 1 jenis serbuk yg di masukkan kedalam santan tersebut malah ada 2,3 jenis bahan yg di masukkan ke dalam santan tersebut..Selain dari air...........
Sekarang nie pihak KPDNKK sedang mengkaji apa bahan tersebut?? sama ada elok @ tidak??

Jangan ingat Santan yg murah harganya... elok utk kesihatan?????? 

Kepada korang yang tertinggal Berita Buletin Utama semalam bolelah tengok di sini 
Apa yang angah nak sampaikan pada korang semua perlulah berhati2 ketika membeli santan segar..Untuk keselamatan pengguna angah ingatkan baik beli KELAPA PARUT..
Ingat kesihatan anda adalah tanggungjawab anda.....

p/s: Nak terjah teratak korang japppp pening kepala....Sampai ketandusan idea woooo...


40 Budak comei:

Amy Syaquena said...

Yap amy setuju dengan angah..Langkah untuk berjaga-jaga.Peniaga nie cuma tahu nak untung je langsung tak fikir keselamatan pengguna. Tak baik betul la kan..

POSH76 said...

Macam2 cara nak menipu

iwan_dextrous said...

skrg sume bnd dh membahayakan kesihatan gara2 manusia yg tamak..

☆ lieya latif ☆ said...

ishh ishhh...ye ke angah....takut la plak dengar...kalo bende bahaye ni takut jek masuk dlm badan kan...mcm kes dulu la ni dieorg letak something dlm ikan supaya nampak fresh.....

LyNn HaMzAh said...

nampak gayanya lepas nie memang kena beli kelapa parut la...

AngahSayang2314 said...

amy tue la kan??

AngahSayang2314 said...

posh tul tue

AngahSayang2314 said...

iwan kena hati2

AngahSayang2314 said...

lieya betul la...

AngahSayang2314 said...

lynn kan preggy kena hati2

sarah-najwan said...

kalu begitu..baik beli kelapa parut je la..huhu

akak salu beli santan je..huhu
takut weh..tak baik sapa yg buat keje bisnes gini..menganiaya org..

jom kita beli kelapa parut aje lah..

Nurhayati said...

sblom kuar kat berita pun mmg dah agak dah.. tak kira la ape jenis makanan pun, exspecially frozen food mmg tak elok. orang wat bisnes mmg la cam tu.. slagi bole ;)

ozzy said...

salam..

memang dah duga akan berlaku perkara mcm ni..peniaga skrg banyak menipu terutama tokey cina sbb diaorg x de halal haram

munna said...

tu lah penjual sekarang ni suka ambik kesempatan je.. nak untung je lebih...dahlah jual santan skrg ni harga dia mak oi.. rasa macam nak tanam pokok kelapa sendiri je...

bun_nee said...

susah nak dapat santan sekarang.. jom HB..

ieda said...

aduhh akak ada dgr pasl nie jugak .. memang lah manusia nie kalau ada hati busuk nak kaya cepat !!
erghh nak marah tul .. sian kat org2 bandar yg nak kan santan segar .. x leh jadi kan ..
dah terbongkar mcm semalam tuu padang muke ..

Zaidah said...

tengok jugak semalam...pernah beli santan yang telah diperah nie...memang pekat tapi bila masak...masakan jadik cair....memang niat nak menipulah tu...

C.I.N.T.A said...

kalau santan kotak tuh agak²nye bahaya x??

kakchik@ella said...

kakchik pakai santan kotak cap ayam je ngah. hihi ..

oya said...

kat nogori segar belaka sbbnya suka buat masak lomak

gigi rongak said...

beli je kelapa parut lps tu perah sendiri kan senang.. lagi selamat.

alinac lover said...

a.a.tok yong pon ckp tkut nk beli sbb ada yg gugur rambut sbb pakai santan..

tok risau rambut yong gugur..sbb tu td xbeli..pakai susu je skg

Suara Kalbu said...

Biar betik Angah ?

Patutlah pekat semacam je santan tu. Kalau cuit dgn jari tu confirm santan melekat kat jari tak jatuh2..gitulah tahap kepekatan santan yang ida beli...

e.l.i.z.@ said...

tau tau..eli ada gak tgk berita haitu..tu la kan, guna kelapa parut je la plg selamat

MamaYatie said...

itulah pasal..suka ati mak nenek dia org jer kan..sama la kita..pakai kelapa parut..insyallah lebih selamat & bersih

BIONIC WOMEN said...

kalau kat kelantan kan, kat kg hubby kita santan tu time kita nak beli jer dia masuk mesin..kira fresh giler ler..tapi kita dah pakai santan kotak ayambrand..itu ajer pilihan hati

nisa said...

Ye ke? xtau pulak..hish bahaya ni..(terus fikir nak taruk santan kat rambut lagi x?hurmm)

M a W a D D a H said...

ooohh yeke...

baru tau...patut la adah masak guna santan dalam kotak tue tak menjadi...

ermmm...

mizz sue said...

xpandai masak masakan guna santan

aibaks said...

awat ko ketandusan idea tu ngah? len kali jgn beli santan proses kat kedai tu. hehe.. beli je kelapa parut pastu perah la sendiri.. hehe..

makdara TERdiva said...

lepas ni kita beli santan kotak jer ok!.. :)

menerjah belog dalam kesakitan..eceh!

Rinna said...

Peniaga skrg nie nak untung jerk.. suka suki jerk..letak bahan2 tambahan dlm santan tuh..ish.. harap dpt tangkap laa peniaga tuh yer..

Queenie said...

hai angah..
ni budak comei kerepot nak tanya khabar heh heh heh..
apa khabar?

E.d.Y said...

ish..bahaya jugak ni..selalu beli santan segar je

CT said...

masakan guna santan ni akk sesekali je guna..so tak risau sgt...now be careful...

eiela said...

ish tak tau plak pasal nih. jarang beli santan, sebab dok kg. kelapa ada.

Latest Entri :
Kerisauan Seorang Bapa

Cma Shiema said...

cma ade baca psl ni...x elok sungguh perangai dorang..

angah...cma lupa nk gtau..ade tag utk angah..rajin nnti bwat ye...

http://shiemacma.blogspot.com/2011/01/contest-pic-hitam-putih-paling-cool.html

mekacih..

maCy said...

skrg ade sntan kelapa sawit. wehuu

Fiqas said...

skrg nak buat apa2 kena hati hati ... susah la kan??

Gayahspears said...

e germa toi!!! tahu nk untung je.. ampes!!!

Related Posts with Thumbnails