Wednesday, March 9, 2011

~ ReSepi ikAn MaSak KuNyit GoReNg BerKari ~

Campak pun campak la kan??? akhirnya ada gak org terliur gak tengok resepi baruku nie hehehe..jom angah nak kongsi ngan korang resepi baru angah nie..senang jer...


inilah yg korang tengok sedap sangat tue...eh leh la tryyyy yeeee


Bahan2nya
bahan A
3 ekor ikan kembung  (terpulang la..angah kebetulan ada ikan kembung)
sedikit kunyit serbuk
sedikit garam
minyak agak2 lor


Bahan B
1 biji Cili hijau belah dadu
1 biji cili merah belah dadu
5 biji bawang merah kecil hiris (biasanya bawang nie manis)
2 ulas bawang putih hiris
1 inci halia hiris
1/2 batang batang saderi hiris
6 biji cili padi potong kecil2
1 kuib perisa ayam (angah guna jenama meggi )
sedikit serbuk kari
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam & pak ajinamoto
air


CaRA2Nya
1. Mcm biasa gunakan bahan a & Korang gorengkan ikan tue dulu bg garing...Lg garing lg rangup makan sedappp.....
2. Mula masukan bawang putih, bawang merah,cili api & halia. kalau bole gorengkan sedikit dulu jgn masuk semua sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan 1 kuib perisa ayam,serbuk kari,serbuk kunyit & air sedikit jgn banyak sangat air kang tak pasal2 jadi kuah lak...
4. Bila dah naik bau baru masukkan kesemua balance bahan2 yg tinggal...& ngan ikan yg sudah di goreng tadi....jika terlalu kering sangat letakkan air bg ia nampak macam berair sikit..
5.So apa lagi makan la ngan nasi panassss


p/s: tahu tak kenapa angah kata gembira..ari nie nak ke hospita...kenapa???kenapa?? tunggu jer la esok..harap2 tak hujan la yer.. kalau idakkkk abis la cencel lg ari nie...

16 Budak comei:

Nora Shahaira said...

memang sedap..tambah2 kalo byk minyak..hehe..
akak masak tak pakai aji, tapi, akak gantikan ngan kiub ayam..sama function tau..tengok angah masuk sampai 1 kiub..kalau akak, ikut sesedap rasa..so, pe kata tak payah letak aji dah..hehe..sekadar pendapat..jgn terasa ye...

kakchik@ella said...

orite angah. nnt kc cuba. thank you angah. luv u lah. hihi

r|nA @ ja|j|na said...

eden torai, ekekeke..

ardinihumaira said...

cedapnya angah masak. nyum3 :D

Amy Syaquena said...

amy suka datang sini sebab dapat cuci mata..and cari idea untuk masak..good angah..


p/s: x nak join contest sinar raudah ke..nie banyak resepi nie..

Lagenda said...

ngah, pewot tgh lapo, jln2 kat sini nmpk plak lauk ikan nih..aduyaiii.. bergelen2 telan air liur!

Suhami Ahmad said...

aiyoyoyo ngah!....kompem atok nak cuba ni...........cuba makan!

rATu kEBaYA said...

sedapnya angah... tak pernah buat lagi ni.. ni kira resepi baru bagi akaklah...

harus cuba ni

BIONIC WOMEN said...

Amboi kemain ag panjang nama resepi.hehe..nampak menyelerakan...nnti kita try buat ek..hehe

Sham said...

oder ikan masak kunyit satu dulang...har har...eh g hospital pun hapy ke?ada apa2 ke ni...?

shark said...

angah...
bsok leh wat ayam kunyit pulak...
faveret saya tue:)

alinac lover said...

NGEEE NYUM2~

Fiqas said...

mmg sedap..makan pulak ngna nasi panas, bertambah la nnt...

angah p hospital buat apa ek?

eqbalzack said...

masakan ala2 kampung ni lagi sedap drp apa yg saya makan semalam..hehe

Ogy said...

angah masak apapun nampak syedappp..hik2...

toyolkiut said...

wah angah..
sedap nye..
klau umah TK dekat2 kn, ari2 TK upah angah masak utk TK..
dan ari2 jg berat bdn naik..
hehe..

Related Posts with Thumbnails