Friday, February 18, 2011

~ ReSepI ChaR Kueh TiEw ~

Terima kasih semua atas semua nasihat & dorongan korang ye...Terharu angah masih ada gak yg sudi2 beri komen pada angah... tiada kata secantik bahasa.
Namun bagi menunaikan janji angah pada korang semua angah nak kongi2 resepi pada korang ye.... So korang leh mencuba di rumah...Yg nie angah dapat dari hubby...

bahan2nya:
udang ( terpulang nak banyak ke tidak kalau angah ubuh banyak baru layan..) 

kerang ( yg ni pun terpulang tp angah tak suka letak better pada udang jer)
kicap kipas udang
pati sos ikan
sos tiramtaugeh kucai
koew teow halus
telur
garam & perasa secukup rasa

bahan blend
bawang putih
buah keras 
cili api blend (tambah la..kalau nak pedas lg)
cili kering sedikit
udang kering kalau tak ada letak ikan bilis pun boleh
cara2nya:
1. goreng udang kerang dulu bg msk
2.Tumis la bahan bland ngan cili sampai naik wangi. . .
3. Serta masukkan kicap kipas udang, sos ikan, sos tiram , garam & perisa  . . . Ikut sesedap rase la. .
4.Letak mi teow taugeh dan kucai. . . Goreng bg sebati. . . Dah ok baru pecahkan telur bg msk betol2 telur tu. . .
***Jgn lama nanti kembang. .

Untuk sampingan:
cili jeruk, bwg goreng tu je. . .
Peringatan: Api mesti nak besar, kalau api slow jd kueh tiew hailam la jwbnye hehe. .  


Selamat mencuba ye korang....


p/s: hehehe tertunai gak hajat nak kongsi resepi ngan korang...


64 Budak comei:

☆ lieya latif ☆ said...

bende yg selalu lieya ma sak tapi tak jadi ...char kuew tiow laaa...selalu jadi kuew teow goreng tu pasal selalu mkn kat luar jek ...baru puas di tekak heheeheh

latifah-harun said...

wahh,, sedapnye.. leh cube neh..

matahati-aishahazhar said...

tq.. bagi resepi.. memang fail dalam masak kuey tiow ni..

Anonymous said...

kueh tiau ni kena makan panas2 baru sedap! :D

lagi sedap kalau org yg masakkan pastu kita ngap jer..muahaha!

Unknown said...

angah mmg superb bab makanan dan masakan.

Kakcik Seroja said...

Kalau Angah atau hubby tolong masak, kemudian hantar kat kakcik, lagi sedap.. :)

Rinna said...

TQ sharing resipi yg sedap ini.. :)

Misz-ella said...

Yeay .. angah dh bagi idea. balik ni KC nak masak kueytiaw. hihi ..

munna said...

klu nak jadi charkuy teow mmg kena api besar.. tu yg best ... tapi hati2 jgn terbakar tangan sudah le...

nuriz said...

menyelerakan betui le char kwe teow ni mcm kat kedai

apple hijau said...

aduuuh angah...terus lapar dibuatnya... tq 4 d' resepi.

Kak Amy said...

mak ai sodap eh...

Unknown said...

Tq beb mmg mudah & yang penting sedap hehe

Rizziela said...

Boleh try ni
macam sedap ni

Miss PIJAOSIX said...

meh pos skit kat akak..:)

☾SHiemaCMa☾ said...

bole try resepi ni...nyum2..

Zura Tahir said...

suke makan char kueh tiow boleh try nie..

ummiross said...

bikin kecur airliur ni angah...

MamaYatie said...

hulamak...kena bubuh buah keras yer..hr ni br tau..

MrsYats said...

nampak sedap..mmg suka mkn kueh tiaw..nnti nak cuba resepi angah ni..ehehe
tQ sbb share resepi yer :)

Ogy said...

terbaekkklah ngah...nnti akak nk try... :)

Izan Ishak said...

tererlah angah masak char kueh tiaw...kalau dekat nak order sepinggan bole?

ZannaMazlan said...

kena cuba resipi ni, nmpk mcm sedap jer..eheh~~thanx :)


Terkini : menang GA ^,^

Izan Ishak said...

tererlah angah masak char kueh tiaw...kalau dekat nak order sepinggan bole?

Cikpuan Qiqi said...

ske tgk mknnnye tp xske mam..sbbnye qiqi slalu tkena mee nye kembang...muak nk mam..haish

nisa said...

kebetulan, memang nisa dok cari resepi char koa tiaw...akhirnya dpt jugak..hehehe

p/s-angah..apam dot2 ari tu angah pakai inti apa kat dalam?

AngahSayang2314 said...

lieya kena pandai lepas tue jgn lama2 masak lepas padam terus mam pasti jadi hehehe

AngahSayang2314 said...

ati cubalah selamat mencuba

AngahSayang2314 said...

ratu tak pe... cuba la sikit jgn cuba banyak

AngahSayang2314 said...

mdt betul tueeee

AngahSayang2314 said...

shark ye ke bole la.. hehehe

AngahSayang2314 said...

ala kak cik tak yah meh jer ke rumah hehehe

AngahSayang2314 said...

kak rin no hal nyerrrr

AngahSayang2314 said...

kc hehehe cuba lahhh

AngahSayang2314 said...

munna yup tul tue

AngahSayang2314 said...

nuriz ye ke hehehe

AngahSayang2314 said...

apple heheh ok...

AngahSayang2314 said...

amy leh la try

AngahSayang2314 said...

posh w'come ehehe

AngahSayang2314 said...

kak ziela bole cuba lah

AngahSayang2314 said...

kak pija nak ke ambik la...

AngahSayang2314 said...

cma trylah hehehe

AngahSayang2314 said...

zura selamat mencuba

AngahSayang2314 said...

ummi apa lagi try lah

AngahSayang2314 said...

mama yuppp hehehee

AngahSayang2314 said...

hot mama cuba la slmt mencuba

AngahSayang2314 said...

kak g try lah hehehe

AngahSayang2314 said...

hahhaa kak izan nie leh buat angah tergelak la...

AngahSayang2314 said...

kak zanna selamat mencuba hehehe

AngahSayang2314 said...

heheh qiqi..oiiii

TrahAssan said...

YESSS nak tryyyy ;D

anisahsofiah said...

thanks sudi kongsi resepi :)

AngahSayang2314 said...

trah selamat mencuba

AngahSayang2314 said...

anis its ok

pRincESs_N said...

cnfirm smbil masak ni smbil verangan cm akak2 abg2 kt psr mlm yg jual char kue tiow..

Ibu Muda 30series said...

terbaik la angah..hihii

dah lama x masak CKT ni :)

yanamib said...

kena seru mood rajin nk msk dtg..haha..femalas je manjang sy nih..ish³ =_=

suria lekatlekit said...

pernah jugak la 2 3 kali masak char kuew teow kat umah.. tp skang sungguh sedih sebab masih x de selera nak menjamah masakan sendiri. dah makin kesian kat en hubby.. sblm gi keja kena beli makan dulu utk bini dia balik keja beli makan juga utk makan sama2.. kenapa la kita kena alahan camni. cuba jugak makan masakan sendiri tp still x boleh. nak muntah balik

sud@is said...

my fvrt ni angah
sllu makn kat kedai
ada resepi boleh try....ntah jadi ntah dak

tq angah

Unknown said...

nak try tp takut xjadi..hehe

Nora Shahaira said...

angah...mcm best tapi kan..ade sos ikan tu..kalo tak letak, boleh tak?

Unknown said...

nyum2~

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

angahhhhh best sangat hingga aku tengokkkkk melelehhh air liur tauuuu....

Anonymous said...

folo & BW..

mehla jenguk belog ai..

nice to know u!(^_^)

p/s:suka mamam charkewtiau..tq coz sharing recipe..

Related Posts with Thumbnails